Una imatge val més que mil paraules. Pot semblar-te un tòpic, però a internet és un tòpic ben cert.
Ho has de tenir clar: avui pràcticament ningú s’aturarà a llegir un contingut perquè sí, ja sigui un post del teu blog, un producte que venguis o un servei que ofereixis. Per això, és imprescindible captar l’atenció dels nostres lectors, usuaris o clients d’una manera impactant. I en aquest punt, les imatges hi juguen un paper fonamental.
El millor consell que et puc donar pel que fa a les imatges de la teva web és que, en la mesura del possible, siguin fetes per tu. Ja siguin fotos preses amb una càmera rèflex o la de l’smartphone, o imatges dissenyades digitalment, sempre serà molt més genuï utilitzar-ne de pròpies que d’alienes.
Ara bé, és evident que no tothom té la possibilitat, els coneixements, les eines o el temps per aconseguir-ho. És en aquest punt, on els bancs d’imatges que podem trobar a internet entren en joc a l’hora d’il·lustrar els continguts de la teva web.
Com han de ser les imatges per al teu WordPress?
Les imatges que facis servir a la teva web, haurien de comptar, com a mínim, amb els següents ingredients:
- Triades amb criteri: no, no s’hi val qualsevol imatge. La fotografía que triïs ha d’estar íntimament relacionada amb el contingut que acompanya. El seu objectiu ha de ser atrapar el teu lector i avançar-li el que trobarà si llegeix el contingut.
- De qualitat: les imatges que facis servir han de ser de qualitat. Això vol dir que mai dels mais hauries d’utilitzar imatges pixelades, mal retallades o pèssimament enquadrades. De la mateixa manera que una bona foto pot causar una bona impressió, una imatge de mala qualitat pot espantar el teu lector i allunyar-lo de la teva web per sempre més.
- Ben optimitzades: és fonamental que optimitzis les imatges abans de pujar-les al teu WordPress. Això vol dir que mai hauries de pujar una imatge directament, sinó tractar-la per reduïr-ne el pes i, si s’escau, la mida. Més endavant en parlarem amb més detall.
- Lliures de drets: això és fonamental. Utilitzar imatges d’altres amb copywright, a més de ser denunciable, és cutre. No ho facis mai.
De vegades, ens pot resultar difícil cercar la imatge perfecta. Jo mateix, dedico força estona a cercar-ne una que m’agradi prou com per il·lustrar els articles del meu blog. Per això mateix vull estalviar-te una mica de temps.
En aquest article he recopilat per a tu un munt de pàgines web on podràs descarregar imatges de qualitat, i fer-les servir al teu WordPress. A més, tots els bancs d’imatges que trobaràs a continuació són lliures, la qual cosa vol dir que podràs descarregar-ne les que et facin falta i fer-ne el que vulguis sense problemes ni limitacions legals.
La llista definitiva de pàgines web on descarregar imatges lliures
Prepara una carpeta nova dins el gestor d’adreces d’interès del teu navegador i comença a afegir enllaços. Se’t gira feina!
40 bancs d’imatges lliures per al teu WordPress
- Jay Mantri
- Pixabay
- Flickr
- SplitShite
- 1 Million Free Pictures
- Little Visuals
- PDPics
- New Old Stock
- Pickup Image
- Public Domain Pictures
- Viintage.com
- Gratisography
- Public Domain Archive
- PicJumbo
- StokPic
- Freerange
- Death to The Stock Photo
- RGB Stock
- Free Stock Photos
- IM Free
- Free Image Bank
- Free JPG
- Photo Stock Editor
- Negative Space
- Free Food Photos/
- Visual Hunt
- Foodies Feed
- Fancy Crave
- Good Stock
- Free Photos
- 123 RF
- Free Images
- Foter
- Superfamous
- Burst/
- StockSnap
- Kaboom Pics
- ISO Republic
- Magdeleine
La meva web d’imatges lliures preferida: Unsplash
Unsplash és el banc d’imatges lliures que més utilitzo per als meus projectes i per als dels meus clients a l’hora de dissenyar i desenvolupar una pàgina web a mida perquè captin clients online per als seus negocis.
Es tracta d’una web amb un disseny molt minimalista on hi pots trobar imatges lliures de moltíssima qualitat.
Actualment, compta amb més de 300.000 imatges de domini públic. Cada segon se’n descarreguen tres, i més d’un bilió (sí, amb b) de fotografies son vistes cada mes. Brutal.
Pots registrar-te, crear les teves pròpies col·leccions i fer likes a les imatges que més t’agraden, així les tens ben controlades per quan et puguin fer servei.
Paral·lelament, també pots pujar les teves pròpies fotografies (prèvia aprovació de l’equip de curació d’imatges). Si t’agrada la fotografia, és una forma molt interessant de donar-te a conèixer i contribuir a la comunitat.
Ja tens les imatges lliures que necessites. Ara bé, la feina no s’ha acabat aquí: encara et falta optimitzar aquestes imatges abans de pujar-les al teu WordPress.
Bonus: Com optimitzar les imatges abans de pujar-les a WordPress
I per això vull compartir amb tu aquest bonus. Un bonus on t’explicaré per què és imprescindible que preparis les imatges abans d’utilitzar-les i quatre eines que et permetran aconseguir-ho fàcilment 🙂
Per què cal optimitzar les imatges?
Si us plau: mai dels mais pugis a WordPress una imatge tal qual. Pensa que moltes de les imatges que pots descarregar a les webs que t’he recomanat anteriorment són de molta qualitat. Això vol dir que pesen moltíssim i, a més, són enormes. No necessites pas una imatge de 5000x3000px que pesi 10Mb.
I no és només que no les necessitis. És que fer-les servir sense optimitzar pot penalitzar -i molt- la teva web. Una imatge gran i pesada afecta directament la velocitat de càrrega de la teva web. I com hem parlat moltes vegades, la velocitat de càrrega és un factor clau de posicionament.
Així doncs, si vols que Google t’estimi, toca passar pel taller i preparar aquestes imatges tan boniques que t’acabes de descarregar.
Fantàstic Jordi, però… què he de tenir en compte a l’hora de preparar les imatges? En què m’he de fixar? Bona pregunta.
Bàsicament, t’has de preocupar de cinc aspectes bàsics:
- La mida: tingues en compte que 32 píxels equivalen més o menys a un centímetre. Així doncs, amb una imatge de 1920px d’ample n’hauries de tenir prou. Mides excessives són innecessàries per un ús en web.
- El pes: per regla general, totes les imatges que pugis al teu WordPress no haurien de superar els 100kb. I si pot ser menys, millor que millor.
- La resolució: amb 72 ppp (píxels per polzada) per un entorn web és més que suficient. Si la imatge fos per impressió, n’hauria de tenir 300.
- Les proporcions: has de ser molt curós a l’hora de retallar-les. Visitar una web i trobar-te imatges deformades, mal enquadrades o amb els píxels ben visibles dóna una imatge molt poc professional.
- L’equilibri: l’ideal (i sovint el més complicat) és trobar el punt mig entre l’optimització i la qualitat, ja que no serveix de res optimitzar una imatge al màxim i que s’acabi veient malament. Com tot a la vida, cal trobar l’equilibri.
4 eines online per optimitzar imatges
Un cop tens clar per què és important optimitzar les imatges abans de pujar-les al WordPress, només et falta trobar l’eina ideal per aconseguir-ho.
Personalment, utilitzo Photoshop CC. No en sóc un expert ni molt menys, però hi estic força familiaritzat. Ara bé, en aquest post, no t’explicaré com optimitzar i editar les imatges amb Photoshop, Pixelmator, Affinity Photo o d’altres aplicacions professionals d’escriptori. L’objectiu del post no és complicar-te la vida.
El que sí que faré és compartir amb tu 4 pàgines web on podràs optimitzar les teves imatges de forma senzilla ràpida i gratuïta:
- Compressor compta amb una interfície atractiva i fàcil de fer servir. Pots pujar quatre tipus de formats diferents: jpeg, png, gif i svg (WordPress no accepta svg) i comprimir les imatges de dues maneres:
- Lossless, que manté la fidelitat de la imatge al màxim però en resulta un arxiu més pesat.
- Lossy, que redueix la imatge fins a un 90% de la mida original perdent més qualitat.
- TinyPNG permet pujar imatges en .png o .jpg i les optmitza fins a un 70%. Compressió sense pèrdua de qualitat.
- Image Optimizer permet pujar la imatge, triar entre diferents qualitats i, atenció, modificar-ne la mida. Aquest és un aspecte diferencial respecte les altres eines.
La meva recomanació per a optimitzar imatges per WordPress: Imagify
Imagify és alhora una pàgina web i un plugin per a WordPress que ens permet comprimir amb tres nivells d’execució: normal, agressiva i ultra (suposo que t’imagines l’efecte de cada una d’elles sobre la nostra pobre imatge).
Fer servir la seva versió online és molt simple: només cal triar el tipus de compressió, pujar la imatge i l’eina fa la seva feina, A més, també ens permet redimensionar les imatges, ja sigui amb valors absoluts (en píxels) o relatius (en %).
I utilitzar el plugin no és pas més complicat. Ara bé, si em passo el dia recomanan-te que no instal·lis plugins innecessaris, no seré jo qui ara t’explicarà com utilitzar-lo, oi? ;). En qualsevol cas, aquí tens l’enllaç per si li vols donar un cop d’ull.
Imagify ofereix mensualment 25 Mb gratuïts de compressió. A partir d’aquí, pots accedir a més opcions de pagament en funció de les teves necessitats.
I ara sí. Ho tens tot a punt per a pujar les imatges al teu WordPress i impactar els teus usuaris amb un estil propi, atractiu i motivador!
En resum
En aquest article hem parlat d’un aspecte molt important a l’hora de crear i gestionar la teva pròpia web amb WordPress: les imatges.
En primer lloc t’he explicat que, en la mesura del possible, les imatges haurien de ser teves. I que, si no ho poden ser, com a mínim, que siguin triades amb criteri, de qualitat, ben optimitzades i lliures de drets.
Hi ha moltíssims bancs d’imatges lliures a internet. Avui n’he compartit amb tu 40. I m’he centrat sobretot en un d’ells: Unsplash. Perquè Unsplash és la web d’imatges lliures que més faig servir al meu dia a dia, tant en projectes propis com de clients. Hi trobaràs imatges curades de molta qualitat per poder descarregar lliurement. Te’l recomano molt.
També hem vist que no n’hi ha prou amb descarregar una imatge i pujar-la al WordPress ja que, de sèrie, les imatges poden ser excessivament grans i pesar molt. I ja saps que el pes redueix la velocitat de càrrega i penalitza el SEO de la teva web.
Per això t’he explicat que en primer lloc l’has d’optimitzar per tal d’adaptar-ne la mida, el pes, la resolució i les proporcions. Al final, es tracta de trobar l’equilibri entre una imatge ben optimitzada i que es vegi bé, sense pixel·lats excessius.
Per això, he compartit amb tu algunes pàgines web gratuïtes per optimitzar imatges. I m’he centrat especialment en una: Imagify. És la meva recomanació personal si no vols o saps fer servir aplicacions més professionals i complexes. Aquesta eina et permet comprimir i modificar fàcilment la mida de les teves imatges, la qual cosa en reduïrà el pes de forma significativa.
I recorda que si vols aprendre WordPress i Genesis com un Pro, tens a la teva disposició 39 articles, 19 videotutorials i 9 episodis del podcast on comparteixo amb tu tot allò que sé perquè aprenguis a dominar el teu lloc web amb WordPress i que no et domini ell a tu 🙂